28 en 29 februari Landelijke sterrenkijkavond 2020

Op vrijdag 28 februari en zaterdag 29 februari wordt door Sterrenwacht Almere in samenwerking met Stad & Natuur Almere de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd. Dit is weer een leuke gelegenheid om te genieten van de sterren en planeten.

Sterrenhemel richting het zuiden voor 28 en 29 februari.

Natuurlijk moet het weer wel meewerken en hebben we twee heldere avonden. Wat kunt u allemaal ontdekken? De Maan en de planeten Venus en Uranus, maar ook het sterrenbeeld Orion is te zien en de Orionnevel. De meest heldere ster Sirius is als een prachtige diamant te bewonderen aan de hemel.
 
Net zoals duizenden kleine diamantjes, op bovenstaande foto, in sterrenhoop Pleïaden.
Voor vrijdag 28 februari moet u zich aanmelden op de website van Stad & Natuur, omdat het aantal plaatsen beperkt is. De avond begint om 19.30 uur met de eerste lezing in het Auditorium Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (Oostvaardersbosplaats 1). De tweede lezing is om 20.00 uur.
 
Lezing 1: 19.30 uur
Lezing 2: 20.00 uur
Ecokar 1: vertrek 20.00
Ecokar 2: vertrek 20.45
 
De lezing wordt gegeven door Rien Dijkstra, een sterrenkundige, die u op een leuke manier meeneemt door het heelal. De lezing zal gaan over witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten.
 
Om 20.00 uur stapt u in de ecokar en maakt u een mooie rit richting parkeerplaats Kotterplein. Daar staan de telescopen van Sterrenwacht Almere al op u te wachten. Elke telescoop staat op een andere ster, planeet of nevel gericht. Onze vrijwilligers vertellen wat u ziet en op verzoek kan de telescoop op een ander object gericht worden. De avond eindigt uiterlijk rond om 22.15 uur en wordt u met de ecokar weer teruggebracht naar het Natuurbelevingcentrum. De tweede ecokar vetrek om 20.45 uur.
 
Voor zaterdag 29 februari hoeft u zich niet aan te melden en heeft u nog een kans om te genieten van sterrenhopen, nevels en planeten, want dan staat Sterrenwacht Almere met telescopen op Stadslandgoed de Kemphaan (Kemphaanstraat 1).
 
De avond begint om 20.00 uur. Stad & Natuur biedt een gratis creatieve workshop aan voor de kinderen rond het thema sterren en planeten. Tevens geeft Sterrenwacht Almere in de loop van de avond een aantal lezingen. De hele avond staan de vrijwilligers klaar bij de telescopen en kunt u genieten van al het moois wat het heelal te bieden heeft.
Voor beide avonden geldt, dat het helder moet zijn. Mocht het bewolkt of regenachtig zijn, dan is er toch nog genoeg te beleven. Het programma zal aangepast worden, met meer nadruk op de lezingen. U kunt de telescopen blijven bewonderen en vragen stellen aan onze groep enthousiaste amateurastronomen