Nacht van de nacht

Ieder jaar organiseert “Stichting Sterrenwacht Almere” in samenwerking met  natuurcentrum “Stad & Natuur”en “Natuur & Milieu”  een sterrenkijkavond in het kader van de Nacht van de Nacht.  De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om te laten zien hoe mooi de duisternis is zonder lichtvervuiling….. Deze nacht vindt plaats tijdens de zaterdagavond aan het einde van de zomertijd. Die nacht wordt de klok een uur terruggezet, hierdoor heeft het publiek de kans om een uur langer sterren te kijken.

Op stadslandgoed “De Kemphaan”bij het gebouw van "Stad & Natuur" worden dan op zaterdagavond vanaf  19:00 uur diverse telescopen opgesteld. Leden van de sterrenwacht geven dan het publiek uitleg over wat er allemaal te zien is. Tevens worden er een aantal multimedia presentaties georganiseerd in het gebouw van Stad&Natuur.

Onderstaand een aankondiging van een eerder georganiseerde Nacht van de Nacht


Landing op komeet.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een ruimtevaartuig genaamd Rosetta gestuurd naar een 4 km grote komeet 67P/Churumov-Gerasimenko. 12 november zal Rosetta een honderd kilo wegende landingsmodule Pilae afkoppelen voor een unieke landing op de komeet. De sterrenwacht zal een lezing verzorgen over deze komeet missie die volgende maand een uniek hoogtepunt zal beleven tijdens de landing.

Bron: ESA

 

Komeetkern a la carte

Kometen zijn ongetwijfeld de meest 'primitieve' objecten in het zonnestelsel, d.w.z. hun samenstelling lijkt nog het meest op die van het oorspronkelijke interstellaire stof waaruit het zonnestelsel zo'n 4,5 miljard jaar geleden ontstond.

Om het publiek die avond een betere indruk te geven wat een komeet is en waaruit deze bestaat, zal de sterrenwacht volgens een oud recept een kleine komeetkern maken.

Met onder andere ingrediënten als water, droogijs, zand, stof, ammoniak etc. wordt een echte koude komeet gemaakt die vervolgens van dichtbij bekeken kan worden.

 

De sterrenhemel

Die avond zal bij helder weer het publiek de mogelijkheid geboden worden om zelf met behulp van telescopen naar de sterren te kijken. Helaas is de Maan al heel vroeg onder en ook de bekende planeten gaan tijdens de schemering vroeg onder. Vanwege de afwezigheid van de Maan is het bij helder weer een goede gelegenheid om zwakkere objecten te bekijken die normaal vanwege het storende maanlicht moeilijk zichtbaar zijn. Met een telescoop is het die avond mogelijk om naar Uranus te kijken. Deze verre planeet staat 19 x verder van de Zon dan de Aarde op een afstand van bijna 3 miljard kilometer. Het zonlicht doet er 2,5 uur over om bij de planeet te komen, vervolgens duurt het nog 2,5 uur om uiteindelijk door ons via de telescoop bekeken te worden.

Buiten de heldere objecten van ons eigen zonnestelsel zijn er ook een groot aantal zwakkere objecten te zien als sterren, sterrenstelsels en nevels, die zich ver buiten ons zonnestelsel bevinden. Met behulp van een verrekijker zijn al vele objecten goed zichtbaar. Daarom is het voor het publiek zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen.

Onderstaande kaart laat zien welke sterrenbeelden en helderste objecten die avond zichtbaar zijn.

De sterrenhemel van 25 oktober om 21.30uur  Bron : Stellarium

In het gebouw “Stad en Natuur” zal de sterrenwacht Almere de gehele avond lezingen verzorgen. Tevens zal het publiek geïnformeerd worden over interessante astronomische verschijnselen aan de komende wintersterrenhemel.