Deepskydag 2019

 

Op 23 februari 2019 werd bij Sterrenwacht Almere de deepskydag gehouden. Er waren zeer interessante presenties.
 
Jef De Wit sprak over Herschell (en liet muziek van hem horen) en vroeg zich publiekelijk af of zijn plan om alle Herschellobjecten te willen zien 'geen waanzin' is. Of het hem is gelukt, weten we over enkele jaren.
 
 
Wouter van Reeven bleek ijverig bezig te zijn alle Hickson galaxy groepen met zijn 50 cm telescoop waar te nemen. Waarom het precies 100 objecten zijn werd niet duidelijk. Zelfs Wouter wist op die vraag het antwoord niet.
Sander van der Wal had zich verdiept in recente literatuur over open sterrenhopen 'in tijden van gaia'. Er bleek recentelijk voor amateurs niet alleen een schat aan literatuur over deze objecten te zijn verschenen, maar ook aardige hoeveelheid nieuw ontdekte open sterrenhopen. Heel wat daarvan zullen een flinke uitdaging vormen, zelfs voor grote amateurtelescopen, of zijn helemaal niet te zien omdat ze achter kosmisch stof verborgen zijn.
De lezing van Janos Barabas begon met een over 'waarnemen in Grandchamps' begon met een drone vlucht over het waarneemterrein. Daarna behandelde hij 16 interessante objecten die hij daar heeft waargenomen.
En tenslotte was ook de quiz, samengesteld door Esther Hanko, erg interessant en zeker niet makkelijk. Deze keer geen papieren lijsten die moesten worden ingevuld en nagekeken, maar de quiz kon helemaal worden gemaakt met de mobiele telefoon. Handig was, dat de uitslag direct bekend was.