27 juli Totale maansverduistering niet op locatie van SSA maar op de dijk bij de manege

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal.

Rond 21.40 uur gaat de zon onder en komt tegelijkertijd de verduisterde Maan op. Wat later op de avond, als het wat donkerder is, zal de verduisterde Maan beter zichtbaar zijn. De verduistering is op z’n hoogtepunt om 22.22 uur. De Maan staat nog laag aan de horizon, waardoor het wat moeilijk te zien is.

Helaas is het niet mogelijk om op de locatie van de sterrenwacht het publiek te ontvangen, daarom hebben we naar een alternatieve locatie gezocht.

Onze alternatieve waarneemlocatie is de dijk in Almere haven ter hoogte van de manege. Tussen de manege en het centrum is de dijk autovrij. Wij kunnen daar veilig met onze statieven en verrekijkers de maan observeren.

 
De dijk ligt prachting haaks richting het zuiden. Op het moment dat de zon ondergaat in het westen bij de Hollandse brug draaien wij ons om richting het oosten naar de Stichtse brug alwaar de Maan op dat moment boven de horizon zal verschijnen.
Ezelsbruggetje: De maan is altijd vol wanneer het moment van zonsondergang en de opkomst van de maan boven de horizon samenvallen.
 
Het is fraai om met een verrekijker het schouwspel waar te nemen, neemt u die vooral mee. De mensen van de SSA staan met grote verrekijkers en telescopen op de locatie. Wellicht richten wij onze telescopen ook nog op een van de planeten Mars, Saturnus, Jupiter die nu laag aan de horizon staan. 
 
Mocht het zwaar bewolkt weer zijn, dan gaat het evenement natuurlijk niet door. 
Laten we hopen op helder weer!