19 mei Workshop "Het waarnemen van de Zon"

Foto van de zon door de zonnekijker van de sterrenwacht gemaakt met ASI 224 MC webcam.

Op zaterdag 19 mei geven Cees Hilhorst en Simon Bakker een workshop over “Het waarnemen van de zon”. De workshop start om 13.30 uur bij de Sterrenwacht (Gebouw Corrosia, Markt 29 te Almere Haven).

De zon is onze dichtstbijstaande ster en overdag te zien. We kennen de zon als gele bol aan de hemel waar weinig aan te zien is.  Deze workshop gaat over het visueel waarnemen van verschijnselen op de zon met eenvoudige middelen of met telescopen die amateurs kunnen kopen. We kunnen bijvoorbeeld op de zon de zonnevlekken zien met behulp van folie of de protuberansen waar een speciale telescoop voor nodig is. De workshop duurt ongeveer 2 ½ uur waarbij het eerste deel over de theorie gaat.

Na de pauze en bij zonnig weer gaan we met de telescopen naar de zon kijken om daar zonnevlekken, de granulatie en protuberansen te zien. De deelnemers kunnen hierbij zelf met de telescopen aan de gang gaan. Als het op 19 mei niet zonnig maar bewolkt is wordt de workshop verplaatst naar 9 juni of 14 juli. Mocht de weersverwachting zodanig zijn, dat het er naar uitziet dat het 19 mei bewolkt is, zal de workshop uiterlijk donderdag 17 mei doorgeschoven worden 9 juni.

Kosten: € 8,00 voor donateurs / € 12,50 voor niet-donateurs (te betalen bij entree)

Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.