Workshop Spectroscopie 21 april

 

Spectroscopie is de studie van de interactie tussen materie en straling. Het stelt astronomen in staat om zogenaamde spectra van hemellichamen te maken, grafieken waarin voor ieder type straling, afkomstig van hemellichamen wordt bijgehouden hoeveel straling er uit wordt gezonden. In deze spectra zit informatie over bijv. de samenstelling, temperatuur, dichtheid en vele andere fysieke grootheden van deze hemellichamen opgeslagen. De meeste hemellichamen staan zover bij ons vandaan dat wij er niet naar toe kunnen reizen om ze ter plekke te bestuderen. Echter, gewapend met spectroscopie kunnen astronomen vanaf grote afstand deze hemellichamen alsnog in detail bestuderen. Spectroscopie vormt daarmee het krachtigste instrument van astronomen om hemellichamen te bestuderen en daarmee het universum beter te leren begrijpen.
In deze workshop leggen we hands-on uit wat spectroscopie is en hoe het gebruikt kan worden om hemellichamen zoals planeten, sterren, gas- en stofwolken en melkwegstelsels te bestuderen. 
In het eerste deel van de workshop worden basisbegrippen uit de spectroscopie en daarbij gebruikte instrumenten behandeld. Er worden demonstraties gegeven van verschillende soorten spectrografen.
In het tweede deel van de workshop werken cursisten aan data van sterren, verkregen met de Star Analyser 100.
Dit is een relatief goedkope tralie die makkelijk achter een telescoop kan worden geplaatst en waarmee al snel leuke resultaten zijn te behalen. In dit deel leren cursisten Star Analyser 100 data van sterren om te zetten in spectra waarmee bijv. de samenstelling van deze sterren kan worden bestudeerd. 
In het derde en laatste deel vertellen we over spectroscopie van zogenaamde Be sterren. Deze heldere, blauwgekleurde, sterren hebben een oppervlaktetemperatuur tussen 10 en 30 duizend graden Kelvin. Door hun snelle rotatie stoten ze veel gas uit dat leidt tot de vorming van gas-schijven rond deze sterren.
Tot slot geven we tips en suggesties om zelf verder te kunnen gaan met spectroscopie.
 
Tijdstip: 10.00 - 13.30 uur
Plaats: Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere-Haven
Kosten: € 8,00 voor donateurs / € 12,50 voor niet-donateurs (te betalen bij entree)
 
Aanmelding: via email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.