Landelijke sterrenkijkdagen 2018

Adembenemend mooi... en van ons allemaal! Dit slaat op de sterrenhemel met alles wat daar te zien is. Het brengt het gevoel onder woorden dat velen van ons voelen bij het bekijken van de nachtelijke hemel. Tijdens de landelijk sterrenkijkdagen willen we dit gevoel delen.

In Almere worden de sterrenkijkdagen georganiseerd door de “Stichting Sterrenwacht Almere” in samenwerking met natuurcentrum “Stad & Natuur”. Op stadslandgoed “De Kemphaan” bij het gebouw van "Stad & Natuur" zullen vrijdagavond 23 februari en zaterdagavond 24 februari vanaf 19:30 uur diverse telescopen staan opgesteld. Leden van de sterrenwacht zullen het publiek uitleg geven over wat er allemaal door telescoop of verrekijker zichtbaar is. 

Ongeacht de weersomstandigheden zullen er multimediapresentaties zijn. Met behulp van een planetarium programma wordt het publiek een beeld gegeven wat er die avond en de komende maanden aan de hemel te zien is. 

De toegang is gratis.

Aldebaran bedekking op 23 februari: 

Rond zonsondergang wordt de ster Aldebaran door Maan bedekt. De ster verdwijnt achter de Maan als het nog licht is, maar aan het einde van de burgelijkelijke schemering komt Aldebaran weer tevoorschijn aan de verlichte zijde. 

Later op de avond is een prachtige samanstand zichtbaar tussen de de Maan , de ster Aldebaran en en sterrenhoop Hyaden. De Maan staat dan in het sterrenbeelde de Stier.

De maan zoals zichtbaar op zaterdag 24 februari, er zijn vele kraters zichtbaar, die vooral door een telescoop zeer de moeite van het waarnemen waard zijn.

Tijdens het weekend beweegt de Maan door het sterrebeeld Stier richting Tweelingen. De planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zicht "verstopt" in de buurt van de Zon of zijn alleen aan de ochtendhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het zuid-westen te vinden is.

Locatie van de sterrenkijkdagen op landgoed de Kemphaan bij het gebouw van Stad & Natuur.