28 november Lezing radioastronomie

 

Op dinsdag 28 november houdt Harold Plooijer, amateur-sterrenkundige van Sterrenwacht Den Helder, bij de SSA een lezing over radioastronomie.
Hoewel we bij sterrenkunde en waarnemen van het heelal meestal denken aan telescopen waar we doorheen kunnen kijken of waarmee we foto's kunnen maken, wordt een groot deel van onze astronomische kennis verzameld door middel van het opvangen van radiostraling. Immers, ook radiostraling is een vorm van "licht": alleen de golflengte is veel langer.
Door de bijzondere eigenschappen van radiostraling ten opzichte van "gewoon" zichtbaar licht geeft ons dit de mogelijkheid om dingen te "zien" die anders voor ons verborgen zouden blijven. Zo kan een radiotelescoop door gas- en stofwolken in ons melkwegstelsel heen kijken en op die manier het centrum daarvan zichtbaar maken.
Deze lezing behandelt de historie en de diverse technieken die in de radio-astronomie worden gebruikt. Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij waarnemingen die met radiotelescopen gedaan zijn. Ook de amateur kan met niet te ingewikkelde apparatuur al op bescheiden schaal radio-astronomie bedrijven.
 
De lezing is van veel beelden voorzien.
 
Toegang: € 5,00 , donateurs € 3,00
 

Aanvang 20.00 uur bij Sterrenwacht Almere, Gebouw Corrosia, Markt 29, Almere Haven.